Trwają wakacje, więc biznesy sezonowe mnożą się jak grzyby po deszczu. Budki z lodami, kawą, słodkim i słonymi przekąskami są w każdej miejscowości turystycznej. Czy handlujący w nich sprzedawcy muszą mieć kasę fiskalną?
Podstawa prawna obowiązku posiadania kasy fiskalnej
Według prawa przedsiębiorca realizujący sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej lub rolników ryczałtowych, musi rejestrować uzyskany przychód na kasie fiskalnej.
Te zasady dotyczą również biznesu obwoźnego ( np. sprzedaży przekąsek plażowiczom) i realizowanego w postaci stoisk, straganów, czy budek sezonowych.
Używanie kasy fiskalnej - zwolnienia z zakupu kasy
Czy te biznesy zawsze muszą mieć kasę fiskalną? Niekoniecznie! Przedsiębiorcy, którzy sprzedają towary lub usługi osobom fizycznym nieprowadzącym działalności gospodarczej oraz rolnikom ryczałtowym, mogą korzystać ze zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalnej, jeśli ich obrót nie przekroczy w danym roku podatkowym 20 000 zł. Dotyczy to również przedsiębiorców prowadzących biznesy wakacyjne.
Jednak, jeżeli limit 20 000 zł, uprawniający do zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalnej został przekroczony, to wtedy przedsiębiorca ma obowiązek prowadzić sprzedaż za pomocą kasy fiskalnej. I już po upływie dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym limit sprzedaży został przekroczony.
Usługi gastronomiczne a instalacja kasy fiskalnej
Większość sezonowych biznesów to biznesy sprzedające jedzenie. Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących ze obowiązek posiadania kasy fiskalnej mają podmioty świadczące usługi związane z wyżywieniem.
Czy sezonowe, wakacyjne biznesy też są nim objęte? Czym są „placówki gastronomiczne”?
Biznes gastronomiczny - definicja
W interpretacji indywidualnej z dnia 31 października 2019 roku Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej przytoczył definicję placówki gastronomicznej wg Głównego Urzędu Statystycznego (GUS):
„Zgodnie z definicją GUS placówką gastronomiczną jest zakład lub punkt gastronomiczny stały lub sezonowy, którego przedmiotem działalności jest przygotowanie oraz sprzedaż posiłków i napojów do spożycia na miejscu i na wynos. Z kolei dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne GUS wskazują m.in., że do placówek gastronomicznych nie zalicza się ruchomych punktów sprzedaży detalicznej i automatów sprzedażowych”.
W interpretacji Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 25 września 2019 roku można przeczytać:
„Placówki gastronomiczne mogą być prowadzone m.in. w obrębie hoteli, moteli, zajazdów, schronisk, pól campingowych, w pensjonatach, domach wypoczynkowych i innych miejscach krótkotrwałego pobytu jak też w wagonach kolejowych wchodzących w skład pociągu oraz na statkach pasażerskich. Do placówek gastronomicznych nie zalicza się ruchomych punktów sprzedaży detalicznej i automatów sprzedażowych. Z kolei punktem gastronomicznym jest placówka gastronomiczna prowadząca ograniczoną działalność gastronomiczną, taką jak: smażalnia, pijalnia, lodziarnia, bufet w kinie, na stadionie, itp.”.
Czy biznesy wakacyjne muszą korzystać z kasy fiskalnej?
Warto jednak pamiętać, że sprzedawanie w sezonowej, wakacyjnej placówce gastronomicznej obliguje przedsiębiorców do nabycia nowoczesnego rodzaju kasy, jakim jest kasa fiskalna online.