System kasowy POS jest coraz chętniej używany w punktach handlowo-usługowych wielu branż. Nic dziwnego, to nowoczesny system, a jego rozbudowane funkcjonalności są niezwykle pomocne w prowadzeniu sprzedaży i monitorowaniu stanów magazynowych.
POS to współdziałająca grupa urządzeń, która rejestruje sprzedaż w punkcie handlowo – usługowym. Na POS zazwyczaj składają się:
Oczywiście zestaw może być uzupełniony o skaner kodów kreskowych, wagę czy inne urządzenia peryferyjne.
POS to zestaw kompleksowy, oferujący użytkownikowi wiele funkcji, które dotyczą sprzedaży, stanów magazynowych czy różnorakich analizy dotyczących oferty produktowej. POS po prostu pomaga prowadzić biznes. Mimo, że jest łatwy w obsłudze, to zestaw POS różni się od zwykłej kasy fiskalnej właśnie wielofunkcyjnością. Oferuje o wiele więcej możliwości działania.
Obecnie na rynku są już systemy POS, które mieszczą się w jednym urządzeniu. Np. Posnet Vero to kompletny i kompkatowy POS, choć z zewnątrz to jedno, nieduże urządzenie. Mieści ono w sobie jednak drukarę fiskalnę, soft oraz aplikację sprzedażową.
Jaki powinien być system POS dla gastronomii? Tu powinien znaleźć się POS, którego program sprzedażowy będzie w stanie m.in.:
- zapewnić wysoką jakość obsługi klienta czyli łączyć i dzielić rachunki zgodnie z oczekiwaniami klientów
- na ekranie tabletu powinien przekazywać podgląd o statusie zamówienia
- będzie w stanie zarządzać zamówieniami online.
Program sprzedażowy dla sklepu drogeryjnego powinien m.in.:
Program sprzedażowy dla sklepu stacjonarnego odzieżowego powinien mieć takie funkcjonalności jak:
Program sprzedażowy dla sklepu spożywczego powinien mieć takie funkcjonalności jak:
System kasowy POS ma wiele zalet. Warto wymienić choć kilka z nich. Do najciekawszych funkcjonalności systemu należą: