Zgodnie z wprowadzonymi przepisami wszyscy przedsiębiorcy, którzy świadczą usługi związane z wyżywieniem muszą posiadać kasę fiskalną niezależnie od wysokości obrotu. Od 1 lipca 2020roku wszystkie punkty gastronomiczne muszą wyposażyć się w nowoczesne kasy fiskalne online, które to są bezpośrednio połączone z Centralnym Repozytorium Kas
Zgodnie z nowymi przepisami od 1 lipca 2020 roku nowoczesną kasę fiskalną online będą musieli posiadać zarówno gastronomiczne placówki stacjonarne, jak również firmy zajmujące się prowadzeniem działalności cateringowej.
Od tego czasu kasa fiskalna do gastronomii będzie obowiązkowa. W przeciwnym razie wszyscy przedsiębiorcy prowadzący działalność, którzy to nie wywiążą się z tego zobowiązania utracą prawo do ulgi. Dodatkowo zostaną oni narażeni na ustalenie dodatkowego zobowiązania podatkowego w wysokości odpowiadającej trzydzieści procent kwoty podatku naliczonego podczas nabycia poszczególnych towarów oraz usług.
Ponadto zgodnie z obowiązującymi przepisami Kodeksu Karnego Skarbowego, za dokonanie sprzedaży po 1 lipcu 2020 roku z pominięciem kasy fiskalnej online grozi kara grzywny w wysokości do 240 stawek dziennych.Jak widać już niebawem kasa fiskalna w gastronomii stanie się nieodłącznym elementem w prowadzeniu tego typu działalności.
Jakie są ceny kas fiskalnych online?
Kasa fiskalna online to nowoczesne urządzenie, które w sposób ciągły oraz automatyczny komunikuje z Centralnym Repozytorium Kas – CRK, które to jest prowadzone przez Szefa Krajowej Administracji Skarbowej. Aby urządzenie to mogło sprawnie komunikować się z CRK, musi mieć zawsze zapewniony dostęp do internetu, a dane są przesyłane co dwie godziny. Do Repozytorium trafiają ważne informacje, które dotyczą:
Cena kasy fiskalnej online jest uzależniona od modelu urządzenia, niemniej zgodnie z obowiązującym prawem przysługuje na nią częściowy zwrot związany z jej zakupem. Kwota ulgi może stanowić nawet 90 procent ceny netto zakupu, niemniej nie może być wyższa niż 700 złoty.
Drukarka fiskalna on line to niezawodne urządzenie, które powinno znajdować się w każdej firmie gastronomicznej. Urządzenie to jest obsługiwane za pośrednictwem oprogramowania sprzedażowego, które wyposażone jest w funkcje niezbędne do efektywnego zarządzania poszczególnymi punktami gastronomicznymi.
Dzięki temu urządzeniu każdy właściciel placówki gastronomicznej może na bieżąco wiedzieć jakie są obroty, oraz ilu klientów obsłużyli poszczególni kelnerzy. Natomiast w przypadku organizowania dużej imprezy istnieje możliwość otwarcia kilku rachunków jednocześnie oraz ich dzielenia i łączenia się.
Terminal płatniczy to urządzenie za pomocą dokonywane są dokonywane transakcje bezgotówkowe, zarówno w punktach stacjonarnych, jak i mobilnych. Urządzenia te są znacznym ułatwieniem zarówno dla klientów korzystających z poszczególnych towarów j usług, jak i sprzedawców.
Niemniej rozważając nabycie terminala, każdy właściciel firmy musi liczyć się z opłatą za dzierżawę, opłatą prowizji od transakcji oraz opłatą aktywacyjną. W zależności od rodzaju prowadzonej działalności każda zainteresowana osoba może wybrać taką ofertę, które będzie najkorzystniejsza dla jej firmy.